Natuurbegrafenis

Natuurbegraafplaats IJsselhof - Gouda


Onlangs verzorgde Segbroek Uitvaartverzorging de uitvaart van een dame die elke dag op het strand te vinden was.

Nadat haar man gevraagd had naar de mogelijkheden van een natuurbegrafenis en hij tevreden was met ons aanbod werd zij thuis opgebaard in een populierenhouten begrafeniskist met katoenen binnenbekleding. De dag hierna is haar man een plekje gaan uitzoeken op de begraafplaats IJsselhof te Gouda waar er een natuurgedeelte is.

Op de dag van de begrafenis hebben we haar met een Groene Jeep Landrover (omrijdend over het strand) naar de begraafplaats gebracht. Tijdens de rit zat haar man naast onze chauffeur en was erg content dat hij op deze manier zijn vrouw zelf wegbracht naar de begraafplaats. Terloops zij opgemerkt dat we voor de rit over het strand toestemming hebben gevraagd bij de gemeente. De andere familieleden reden met eigen vervoer achter de Landrover aan en dat ging prima. Nadat zij was begraven heeft de familie vlakbij Gouda met elkaar in een restaurant wat gegeten en zijn weer huiswaarts gegaan.

In de regio Den Haag is (nog) geen natuurbegraafplaats. Wel zijn er begraafplaatsen waar een mooi eigen plekje te vinden is, bij een boom of op een hoek van een pad. Maar als het om een echte natuurbegraafplaats gaat dan zijn momenteel IJsselhof in Gouda en Hofwijk in Rotterdam de begraafplaatsen waar een natuurgedeelte is.

Dit houdt in dat er een gedeelte op de begraafplaats is waar geen rijtjes met graven zijn maar de graven kris kras in het landschap aangelegd kunnen worden. Op het graf kan er een boom of heester geplaatst worden (Gouda) of een boomstamschijf (Rotterdam) als grafmarkering. Beide begraafplaatsen vragen of alle materialen die gebruikt worden natuurlijk afbreekbaar zijn. Het is immers de bedoeling om het milieu op beide gedeeltes zo min mogelijk te belasten.

Natuurbegraafplaats IJsselhof Gouda Natuurbegraafplaats IJsselhof Gouda
Natuurbegraafplaats Hofwijk Natuurbegraafplaats Hofwijk

CONTACT

Dag en nacht bereikbaar:
070 362 59 61

Stadhoudersplantsoen 68
2517 SG Den Haag

info@segbroekuitvaart.nl